Popo päätyi alunperin eläinlääkäriin tutkittavaksi vuoden 2020 alkupuolella lisääntyneen virtsaamisen, juomisen, nirsouden ja levottomuuden takia. Koska kyseessä oli jo senioriksi laskettava kissa, otettiin käynnillä luonnollisesti virtsateiden toimintaa kuvaavien tutkimusten lisäksi senioriverikokeet, joissa paljastui lievä kilpirauhasarvojen nousu. Siitä alkoi melkein vuoden mittainen kokeilujakso, jolloin säädettiin ruokavaliota ja lääkitystä hyvät kilpirauhasarvot tähtäimessä. Ja vihdoin marraskuussa 2020 siinä onnistuttiin.
Kissan kilpirauhanen on pieni hormoneja tuottava elin, joka säätelee elimistön aineenvaihduntaa. Se koostuu kahdesta lohkosta, jotka sijaitsevat kissan henkitorven molemmin puolin. Terveellä kissalla kilpirauhanen ei ole tunnusteltavissa. Kilpirauhanen erittää tyroksiinia ja trijodityroniinia, jotka pääasiassa kiihdyttävät kissan aineenvaihduntaa.
Kuten mikä tahansa muukin elin, kilpirauhasen toiminnassa voi ilmetä häiriöitä. Kissoilla huomattavasti yleisempää on liikatoiminta, eli hypertyreoosi, jonka aiheuttaja voi usein jäädä mysteeriksi. Hypotyreoosi, eli vajaatoiminta, on erittäin harvinainen sairaus kissoilla. Usein liikatoiminnan aiheuttaa kilpirauhasen hyvänlaatuiset kasvaimet, eli adenoomat. Myös pahanlaatuiset kasvaimet ovat mahdollisia, mutta kuitenkin hyvin harvinaisia. Aina ei selkeää aiheuttajaa löydy, eikä sitä tarvitsekaan löytää. Tärkeintä on oikea diagnoosi, jonka myötä oikealla hoidolla kissa voi elää hyvinkin normaalia elämää ilman sen suurempia haittavaikutuksia.
Hypertyreoosi (eli kilpirauhasen liikatoiminta) on maailmanlaajuisesti yleisin vanhempien kissojen hormonaalinen aineenvaihduntasairaus, joka kehittyy tyypillisesti yli 8-vuotiaille kissoille, kuten Poponkin tapauksessa. Popolla oireilu oli suhteellisen tyypillistä hypertyreoosille, eli hyvinkin vaihtelevaa. Laihtuminen, levottomuus, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, satunnainen oksentelu, sekä akne ja iho-ongelmat olivat Popon pääasialliset oireet, jotka ovat hyvinkin epämääräisiä ja epäspesifisiä, eli sopivat hyvin hypertyreoosin oirekirjoon. Kaikki oireet johtuvat aineenvaihdunnan vähittäisestä kiihtymisestä, ja Popon oireiden lisäksi muita tyypillisiä muutoksia ovat aggressiivisuus, sykkeen kohoaminen, sivuäänet ja rytmihäiriöt, ripuli, kiilloton ja takkuuntuva turkki, sekä lisääntynyt karvanlähtö. Jotkut kissat voivat muuttua passiivisemmiksi ja apaattisemmiksi, syödä vähemmän ja oleskella enemmän omissa oloissaan. Lisäksi erinäiset liitännäissairaudet ovat hyvinkin yleisiä kissojen korkeasta iästä johtuen.
Tammikuisen 2020 eläinlääkärikäynnin jälkeen ei ryhdytty hoitamaan lievästi kohonneita arvoja, vaan pysyttiin seurantalinjalla. Koska oireilu, eli oksentelu, karvanlähtö ja yleistilan lievä heikentyminen jatkuivat, otettiin kontrolliverikokeet toukokuussa 2020, jolloin kokonaistyroksiini T4 oli 80,7 viitearvojen ollessa 10-60. Myös paino oli kovin alhainen: 2,72kg. Hypertyreoosi diagnosoidaan tyypillisten oireiden, yleistutkimuksen ja verinäytteiden avulla. Erotusdiagnostiikassa pitää muistaa diabetes, maksasairaudet, munuaisten vajaatoiminta, sekä kasvaimet, joten pelkkä kilpirauhasarvojen tarkastelu ei riitä.
Hypertyreoosia voidaan hoitaa spesifisellä ruokavaliolla, lääkityksellä, leikkauksella tai radiojodihoidolla. Ruokavaliohoidossa pyritään alentaa kilpirauhashormonien pitoisuuksia vähentämällä jodin saantia, sillä jodia tarvitaan tyroksiinin ja trijodityroniinin muodostumiseen. Tällöin on erittäin tärkeää, ettei kissa saa mitään muuta ruokaa, ei edes nameja. Ongelmaksi voi muodostua taloudessa olevat muut kissat tai yhteen ja samaan ruokaan kyllästyminen, mutta ruokavaliolla voidaan saavuttaa hyviäkin hoitotuloksia. Lääkkeinä käytetään metimatsolia ja karbimatsolia, jotka hidastavat kilpirauhashormonien tuotantoa. Tällöin kissaa tulee lääkitä päivittäin koko sen loppuelämän ajan. Lääkityksessä ongelmaksi voi muodostua sivuvaikutukset, kuten oksentelu, ruokahaluttomuus, maksa-arvojen kohoaminen, verihiutaleiden puutos, kutiaminen ja ihottuma. Lääkitys voidaan antaa tablettina tai ruiskulla liuoksena, jotka yleensä ovat erittäin valideja antotapoja. Eläinsuojeluyhdistyksessä pitää kuitenkin aina muistaa kissojen arkuus ja käsittelyongelmat, mutta Popo onneksi oli jo käsiteltävä kissa lääkityksen alkaessa. Sopivan annoksen löytäminen vie myös paljon aikaa ja resursseja, sillä kontrolleja tulee pitää säännöllisesti.
Muut hoitovaihtoehdot, eli leikkaus ja radiojodihoito, eivät tulleet missään vaiheessa Popon kanssa kyseeseen. Yliaktiivinen kilpirauhanen voidaan poistaa kirurgisesti, mutta toimenpide on haastava ja epävarma. Radiojodihoidolla pyritään tuhoamaan yliaktiivinen kilpirauhaskudos radioaktiivisella jodilla, sillä kilpirauhanen kerää jodia itseensä, jolloin radioaktiivinen jodi hakeutuu kilpirauhaskudokseen ja tuhoaa säteilyllään yliaktiivisen kudoksen. Terve kilpirauhaskudos palautuu ja alkaa tuottaa hormoneja normaalisti. Radiojodihoito on vaativa toimenpide, ja tällä hetkellä vain Tampereen Vet4Cat kissaklinikalla riittää osaaminen hoidon antamiseen.
Koska Popolla oireet olivat tyypilliset, tyroksiini koholla ja muut arvot kunnossa, 14.5.2020 saatiin hypertyreoosidiagnoosi ja päätettiin aloittaa kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon tarkoitettu ruokavalio, jolla saatiinkin kuukaudessa arvoja hieman laskettua. 16.6.2020 otetuissa kontrolliverikokeissa T4 oli 71, eli vielä yli viitearvojen. Koska oireilu jatkui edelleen, päätettiin aloittaa lääkitys spesifisen ruokavalion ohella. Lääkkeenä aloitettiin Apelka Vet 5 mg/ml, annoksena 2 x 0,5 ml/vrk. Popo oli saanut mukavasti painoa lisää, vaaka näytti 3,2 kg. Ja sitten oireet pahenivat.
Oksentelu lisääntyi, Popo muuttui apaattisemmaksi ja väsyneemmäksi, jopa letargiseksi. Kontrolliverikokeissa heinäkuussa 2020 T4 oli 14 (viitearvot 10-60), eli se oli laskenut aivan liian nopeasti liian alhaiseksi. Terveillä kissoilla 14 olisi hyvä arvo, mutta liikatoimintaa sairastavilla kissoilla arvo on liian alhainen. Hypertyreoosikissoilla tähdätään viitealueen puolivälistä ylöspäin, sillä liian korkea lääkitys voi aiheuttaa ikäviä haittoja, kuten Popolla entisestään lisääntynyttä oksentelua ja apaattisuutta. Heinäkuun käynnillä päätettiin jättää kilpirauhasruoka kokonaan pois ja puolittaa lääkitys haittavaikutusten takia, vaikka painoa olikin tullut vielä hieman lisää, sillä vaaka ilmoitti 3,24 kg. Uusi annos oli nyt siis 2 x 0,25 ml/vrk. Kontrolli sovittiin taas kuukauden päähän.
Noin viikko heinäkuisen käynnin jälkeen tuli vielä pari oksennusta, mutta sitten Popo piristyi ja rentoutui. Kontrollissa 19.8.2020 huomattiin tyroksiinin olevan 9, eli vieläkin liian matala, jolloin päätettiin vielä puolittaa lääkitys, eli nyt annos oli 1 x 0,25 ml/vrk. Paino oli myös hieman laskenut, se oli 3,11 kg.
Kuukauden päästä 15.9.2020 oli taas kontrolli, jossa T4 oli 63 ja paino oli 3,07 kg. Koska oireilu oli loppunut, päätettiin jatkaa samalla lääkityksellä seuraavaan kontrolliin 12.10.2020 asti. Ennen lokakuun kontrollia sijaiskoti oli huomannut taas ihottumaa ja karvanlähtöä, jotka olivat jo aiemmin ehtineet loppua. Kontrollissa T4 oli 60, jolloin lääkitystä nostettiin taas 2 x 0,2 ml/vrk. Painoa oli kuitenkin tullut 130 g lisää, joten sijaiskoti ja sijaiskotitiimi alkoivat olla toiveikkaita hyvän hoitotasapainon löytämisen suhteen.
Ja marraskuun 12. päivä se tapahtui. Oireilu oli loppunut, paino oli pysynyt hyvänä ja Popo voi kaiken kaikkiaan erinomaisesti. Verikokeissa T4 oli 19, eli juuri sopivalla tasolla. Oikea annos oli vihdoin löytynyt! Kontrolli sovittiin kolmen kuukauden päähän, joka oli 9.2.2021. Tällöin verikokeissa T4 oli 30, eli todella hyvällä tasolla, ja painoakin oli tullut sopivasti lisää. Kontrollia suositeltiin 3-6 kuukauden päähän. Kesäkuussa 2021 T4 oli 21.
Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito on jatkuvaa tasapainottelua ja tarkkailua. Se vaatii kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä, mutta hyvällä hoitotasapainolla saavutetut tulokset ovat sen arvoisia. Hoidolla on harvemmin komplikaatioita, mutta yksi mielessä pidettävä sairaus on munuaisten vajaatoiminta, sillä hypertyreoosi voi peittää alleen munuaisten vajaatoiminnan oireet. Munuaisfunktion seuraaminen verikokein on kuitenkin helppoa ja hoituu helposti kontrollikäynneillä.
Popon hypertyreoosimatka on tyypillinen tarina kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavalle kissalle jatkuvasti vaihtuvan lääkityksen, oireiden kehittymisen ja painon muutosten osalta. Hypertyreoosi on helposti hoidettavissa oleva sairaus, joka vaatii vain hieman normaalia enemmän sitoutumista omistajalta. Hypertyreoosi voi tulla mille kissalle tahansa, rotu tai sukupuoli ei pahemmin vaikuta sairauden syntyyn, ainoastaan korkea ikä on selkeä riskitekijä. Popo on myös hyvä esimerkki siitä, miten kissoilla sairauden ja kivun selvittäminen ja hoitaminen voi olla hyvinkin haastavaa, kissat kun piilottelevat kipuaan viimeiseen asti ja käytösmuutokset tulevat pikkuhiljaa. Pienetkin muutokset käytöksessä voivat kieliä ongelmista, joten oman kissan tunteminen ja pientenkin muutosten havaitseminen on erittäin tärkeää kissan omistajuudessa.
Popo tuli yhdistykselle toukokuussa 2019 kodinvaihtajana, ja se täytti elokuussa 2021 10 vuotta. Samassa kuussa se adoptoitiin loppuelämän kotiin!
- Sofia, Dewin eläinlääkärikäyntivastaava
Hei, meillä on tilanne että huomattiin maksa-arvojen nousu ja epäiltiin kilpparia. No testeissä selvisi arvojen nousu ja lykättiin heti apelka vet. Ruokavaliosta ei lääkäri puhunut eikä edes tiennyt kun kysyttiin:( Arvot lähti laskuun mutta nyt kissa ei syö, oksentaa ja tilanne on todella masentava:( uskon että toi tiamatsoli lääkitys tekee sen. Nyt lykättiin sitten uusi lääke mutta sehän on myös tiamatsoli lääke:0 eri niminen vaan niin vähän pelottaa että tuskin toikaan sopii.Karbimatsolista löytyi puhetta mutta millainenhan lääke se on? Yritin googlettaa mutta löytyi vain ihmisen lääkkeitä. Kiinnostaa myös tuo erotusdiagnostiikka muihin sairauksiin kun meillä epäiltiin heti kilpparia eikä muista syistä edes puhuttu.Voivatko nuo mainitsemasi syyt nostaa kilppariarvoja vaikka kilppari olisi kunnossa? Huolestuttaa että kissalla on lääkitys joka aiheuttaa yleiskunnon laskun ja jos diagnoosi onkin väärä vielä kaiken lisäksi. Kyseessä 20 vuotias kissa että tässä vaiheessa ei virheitä eikä varsinkaan syömättömyyttä saisi enää tulla. Olisin kiitollinen lisätiedosta asiassa jos sellaista on. Kiitos!
VastaaPoistaHei! Suosittelemme kääntymään jälleen eläinlääkärin puoleen, sillä emme ole eläinlääkinnän ammattilaisia. Jos epäilet oman eläinlääkärisi kissanhoidon tuntemusta, niin suosittelemme kysymään toisen lääkärin mielipidettä. - Jonna / Dewi ry
Poista