19. joulukuuta 2021

Kissa ja joulu

Joulun viettoon liittyy monia seikkoja, joita kissan omistajan tulee ottaa huomioon eri tavalla, kun muiden ihmisten. Miten sitten voi valmistautua kissaturvalliseen jouluun? Tästä blogitekstistä löytyy muutamia huomionarvoisia ohjeita haitallisten asioiden muokkaamiseksi kissojen kannalta turvallisemmiksi.

Kissa joululahjana

Kissan hankkiminen on parhaimmillaan 20 vuoden sitoutuminen toiseen elävään olentoon, jonka hyvä hoito vaatii aikaa, omistautumista sekä rahaa. On siis erittäin tärkeää, että kissan jatkossa omistava henkilö on itse mukana päätöksentekoprosessissa, sekä valitsemassa itselleen sopivaa kissakumppania. Jokainen kissa on kuitenkin omanlaisensa luonne. On sekä uuden omistajan että kissan etu, että pyritään löytämään luonteeltaan ja tarpeiltaan mahdollisimman hyvin uudelle omistajalle sopiva kissa. Jos kuitenkin koet kissan olevan se ainoa vaihtoehto lahjaksi ja uuden omistajan suurin toive, anna lahjaksi fyysisen kissan sijaan, vaikka lahjakortti, missä lupaat auttaa oikean kissan etsimisessä, valinnassa tai vaikka tarvikehankinnoissa tai tulevissa eläinlääkärikuluissa. 

Muistathan myös, että kissalla tulee aina olla aikuinen ihminen päävastuussa hyvästä hoidosta. Kissa ei ole siis sopiva lahja lapselle, ellei sillä ole aikuista huolehtimassa hoidosta.


Rusina oli lahja omistajalleen. Adoptioprosessi hoidettiin niin,
että tuleva omistaja oli koko prosessin ajan mukana.


Joulukasvit

Suurin osa jouluun liittyvistä kasveista on myrkyllisiä. Näihin kuuluu mm. amaryllis, hyasintti, liljat, misteli, orjanlaakeri, marjakuusi, jouluruusu ja joulutähti. Joulukasveista on kuitenkin mahdollista nauttia myös kissallisissa kodeissa käyttämällä hieman aikaa sijoittelun miettimiseen. Myrkylliset kasvit voi sijoittaa amppeleihin tai kaappien päälle, mihin kissat eivät pääse käsiksi. Pienempiä kasveja voi myös peittää kuvulla, kunhan varmistaa ettei kissa saa sitä kaadettua pois kasvin päältä. Myös erilaiset purkkiin sijoitetut kasvit soveltuvat tähän hyvin. 

HUOM! Liljat ovat hyvin myrkyllisiä kissoille ja minkä tahansa osan syöminen voi aiheuttaa akuutin munuaisvaurion! Liljoja ei tulisi tuoda lainkaan samaan tilaan kissojen kanssa.

Lahjat

Lahjapaketeissa käytettävät koristenarut ovat kissoista usein hyvin mielenkiintoisia. Värikkäitä, kimaltavia ja houkuttelevasti paketin kyljestä roikkuvia naruja voi olla vaikeaa vastustaa. Lahjanaruissa on kuitenkin oma vaaransa, sillä ne voivat aiheuttaa haavoja kissan suuhun. Pahimmillaan nieltynä narut ja lahjapaperin palat voivat aiheuttaa suolitukoksen, jonka poistamiseen vaaditaan leikkaushoitoa. 

Kissaa kannattaa leikittää sille tarkoitetuilla turvallisilla leluilla myös joulun aikaan. Lahjanarut tulee kerätä pois ja valvoa ettei kissa pääse niihin käsiksi myöskään ennen lahjojen avaamista.

Joulukuusi

Joulukuusi aiheuttaa haasteita useammalla tavalla. Se kannattaa pystyttää tukevasti, sillä kissan silmissä se saattaa näyttää uudelta mielenkiintoiselta kiipeilypuulta. Kissan kuusihyppelyihin olisi hyvä varautua niin, ettei kuusi pääse kaatumaan riekkumisen seurauksena. Kuusen voi kiinnittää narulla seinään tai kattoon kaatumisen estämiseksi.


Mio di Vemo vahtii joulukuusta. Joulukuusen jalka on turvallinen, 
eikä kissa pääse juomaan kuusen kasteluvettä.

Joulukuusessa käytettävät koristeet saattavat myös kissan kynsissä tipahtaa kuusen oksilta. Lasiset koristeet voivat särkyessään aiheuttaa vaaraa kissan tassuille ja muissa koristeissa voi olla naruja tai muita irtoavia osia, joita kissa saattaa saada syötyä. Näissä tapauksissa riski suolitukokseen on aina olemassa. Myös kuusen koristenarut ja jouluvalot voivat olla joistakin kissoista kiinnostavia. Jos huomaat kissasi leikkivän koristeilla, nosta ne korkeammalle kuuseen kissan ulottumattomiin tai kokonaan pois näkyvistä, jos kissa ei muuten jätä niitä rauhaan. Turvallisimpia materiaaleja joulukoristeisiin ovat olki, puu tai vahva muovi.

Kuusi itsessään on myös riski kissalle. Kuusen neulaset eivät sula kissan elimistössä ja voivat terävinä lävistää kissan suoliston. Pihka ja kuusen jalassa oleva kasteluvesi voivat myös aiheuttaa kissalle myrkytysoireita. Lakaisemalla varisseet neulaset ja estämällä pääsyn kuusenjalan vesikippoon parannat kissan mahdollisuuksia selvitä joulusta hyvissä voimissa.

Kynttilät

Avotulessa on vaaransa aina myös joulun ajan ulkopuolella. Kissa ei välttämättä osaa varoa kynttilää ja voi sen seurauksena polttaa itseään tai kaataa kynttilän ja sytyttää jotain muuta palamaan. Etenkin pitkäkarvaisilla kissoilla ei ole hahmotusta siitä missä niiden karvat leijuvat. Näin ollen, vaikka kissa osaisi väistää kuumaa ilmaa naamatusten kynttilän kanssa, saattaa se silti huitaista sitä hännällänsä kääntyessään. Kynttilät ovat turvallisimmillaan paikoissa, mihin kissat eivät pääse. Myös ledikynttilät ovat hyvä ja turvallinen vaihtoehto.


Ledikynttilöiden lähellä kissakin voi olla turvallisesti.

Jouluruuat

Perinteisessä jouluruuassa on paljon suolaa ja rasvaa, jotka eivät ole kissankaan terveydelle hyväksi. Ne aiheuttavat yhtä lailla myös kissoille ruuansulatus vaikeuksia ja pidemmän päälle haiman ja maksan ongelmia sekä ylipainoa. Ruuassa oleva sipuli voi aiheuttaa kissoille anemiaa. Katso siis, ettei kissa pääse huomaamatta ratsaamaan pöytäkunnan lautasia ja viemään viimeisiä ruuan rippeitä ennen astioiden pesua.

Suklaa on kissoille myrkyllistä ja voi aiheuttaa pahoja myrkytysoireita. Myrkytyksen vakavuus riippuu syödyn suklaan määrästä. Älä siis jätä konvehtirasiaa pöydälle vahtimatta. Myrkytyksen oireena voi olla kouristelua, oksentamista, kuolaamista, ripulia, sydänoireita jopa tajunnan menetys tai kuolema on mahdollista.

Näiden lisäksi erilaiset hiivataikinat voivat aiheuttaa alkoholimyrkytyksen kissalle. Rusinat ja viinirypäleet kuuluvat kissoille myrkyllisiin ruokiin ja saattavat aiheuttaa myrkytysoireita. Pähkinöiden suurin vaara on suolitukoksen mahdollisuus, ellei kyseessä ole macadamiapähkinät, jotka voivat sen lisäksi aiheuttaa oksentelua, ripulia, tärinää ja voimattomuutta.

Juhlapäivästressi

Joulun stressi saattaa ulottua kissaankin, vaikkakin eri tavalla, kun joulua rakentaville ihmisille. Omien ihmisten stressi voi tarttua, mutta myös muuttuneet rutiinit ja mahdolliset vieraat ihmiset voivat aiheuttaa stressiä. Kissalle kannattaa siis varmistaa oma rauhallinen paikka, mihin sen on mahdollista vetäytyä esimerkiksi hälisevästä ihmispaljoudesta tai liian läheisiksi käyvistä lapsista. Hiekkalaatikolle ja ruoka- sekä vesikupille pääsy tulee varmistaa ja vaikka siirtää niitä vieraiden kyläilyn ajaksi kissan oman turvapaikan lähelle. 

On myös hyvä etukäteen kertoa vieraille oman kissan luonteesta sekä sen tarpeista oman tilan ja huomioinnin suhteen. Etenkin lapsille, joilla ei ole kokemusta kissoista, on hyvä kertoa miten kissaa sopii lähestyä ja mistä tietää milloin kissa haluaa omaa tilaa.

Jos kissa on arka ja tiedät sen stressaantuvan tulevista juhlapäivistä, voit käyttää myös esimerkiksi erilaisia feromonivalmisteita laskemaan kissan stressitasoa. Silloin, jos itse lähdet kissan kanssa sukuloimaan, selvitä etukäteen mihin vierailun kohteena olevalla paikkakunnalla pyhien aikana pääsee päivystykseen. Näin sitä ei tarvitse alkaa selvittämään silloin, kun on jo hätä kädessä.

Sakariina Liukkala, sijaiskotivastaava/hallituksen jäsen


Lähteet:

https://firstvet.com/fi/artikkeleita/joulun-erikoisartikkeli-kissanomistajille

https://omaelainklinikka.fi/joulu-kissan-kanssa/

https://www.agria.fi/kissa/artikkeleita/sairaudet-ja-terveys/joulun-vaaroja-kissoille/ 

https://www.zooplus.fi/tietonurkka/kissat/kissanpito-kissan-kissanpennun-adoptointi/turvallinen-joulu-kissan-kanssa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti